Μπορεί η Έλλειψη Ύπνου Να Προκαλέσει Εθισμό Στο Φαγητό;

Υπάρχει περίπτωση να μην μπορούμε να μην μπορούμε να δαμάσουμε την πείνα και την όρεξη μας για φαγητό, μόνο και μόνο επειδή δεν κοιμόμαστε αρκετά;

Φράσεις όπως “καθόλου θέληση” και “δεν μπορεί να τραβηχτεί μακριά από το τραπέζι” χρησιμοποιούνται συχνά για να δυσφημίσουν την έλλειψη κινήτρου ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου ατόμου για να ελέγξει τις διατροφικές συνήθειές του.

Είναι αυτός πραγματικά ο κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει η αύξηση του σωματικού βάρους;

έλλειψη ύπνου και εθισμός στο φαγητό

Είναι μια απλή διατροφική αρχή ότι, εάν οι θερμίδες που καταναλώνονται υπερβαίνουν τις θερμίδες που καταναλώνονται, θα υπάρξει αύξηση βάρους.

Ως εκ τούτου, τα περισσότερα προγράμματα μείωσης βάρους επικεντρώνονται στην μείωση των θερμίδων. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την αποτυχία και «συμμορφώνονται» με αυτές τις αγωγές ως έλλειψη κινήτρων, αφοσίωσης, ή ψυχικής ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ενδείξεις ότι η «έλλειψη θέλησης» μπορεί να εξηγηθεί από χημικές και ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν από την ανεπάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του ανεπαρκούς ύπνου. Η ανάπτυξη της επιδημίας της παχυσαρκίας κατά τα τελευταία 40 χρόνια συσχετίζεται με μία προοδευτική μείωση στην ποσότητα του ύπνου που έχει αναφερθεί από τον μέσο ενήλικα.

Σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, η παχυσαρκία έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με τις μειωμένες ποσότητες του ύπνου. Αλλά αν αυτή η συσχέτιση είναι αλήθεια, πώς θα μπορούσε η ανεπάρκεια ύπνου να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους;

➠  Διαβάστε επίσης: Μήπως έχετε εθιστεί στο φαγητό;

Μια πρόσφατη πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, παρέχει κάποιες ενδείξεις. Ο περιορισμός του ύπνου σε 4,5 ώρες ανά νύχτα συγκρίθηκε με την κανονική διάρκεια του ύπνου για 4 νύχτες σε μια ομάδα νεαρών, υγιών ενηλίκων.

Όταν μετρήθηκαν στο τέλος των 4 ημερών, η αναλογία 2 ορμονών υπεύθυνων για τα επίπεδα της πείνας, η γκρελίνη (η οποία αυξάνει την όρεξη) και η λεπτίνη (η οποία μειώνει την όρεξη) μεταβλήθηκε και ευνοούνταν περισσότερο η γκρελίνη.

ύπνος και φαγητό

Ωστόσο, η μελέτη αυτή μέτρησε κάτι που οι άλλες δεν έχουν μετρήσει: η κατανάλωση σνακ, ιδιαίτερα αντικείμενα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες, ήταν υψηλότερη μετά τον περιορισμό του ύπνου – και, εντυπωσιακά, τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών των συμμετεχόντων αυξήθηκαν στην ώρα της μεγαλύτερης κατανάλωσης σνακ.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι χημικές ουσίες που αυξάνουν την όρεξη (όπως η γκρελίνη), αλλά το πιο σημαντικό, τονώνουν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Έτσι, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο περιορισμός του ύπνου μπορεί να κάνει την πράξη της κατανάλωσης φαγητού πιο ικανοποιητική.

Θα μπορούσε να είναι ότι η ανεπάρκεια ύπνου συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους με την τόνωση του εγκεφάλου κάνοντας το φαγητό πιο ευχάριστο;

Εάν ναι, η «έλλειψη θέλησης» μπορεί να μην οφείλεται σε προσωπική αδυναμία, αλλά να είναι μάλλον ένα αποτέλεσμα μιας εθιστικής χημικής ανισορροπίας που προκύπτει από την απώλεια του ύπνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το συναρπαστικό εύρημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, παρέχει ήδη πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τη βέλτιστη υγεία, και ειδικότερα, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Προτείνει, επίσης, ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά των υπαλλήλων της δημόσιας υγείας, τους κλινικούς ιατρούς, και το ευρύ κοινό για να τηρούνται οι 7 ή περισσότερες ώρες του νυχτερινού ύπνου που συνιστώνται από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *