Αρχική Διατροφή Η Χορτοφαγία Σε 7 Χώρες Του Κόσμου

Η Χορτοφαγία Σε 7 Χώρες Του Κόσμου

1253
0

Η χορτοφαγία σε διάφορες χώρες του κόσμουΤα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία γίνεται σιγά σιγά της μόδας. Οι «vegans» θεωρούνται πλέον «cool» και το πιθανότερο είναι ότι έχετε μια φίλη ή φίλο που ακολουθεί τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής ή καλύτερα την συγκεκριμένη στάση ζωής.

Διαβάσαμε στο nooz.gr, για τις τάσεις σχετικά με την χορτοφαγία σε διάφορες χώρες στον κόσμο. Μήπως να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε λίγο καλύτερα;

Διαβάστε επίσης σχετικά με την χορτοφαγική δίαιτα!

Στην Ισπανία, οι ντόπιοι έχουν τη φήμη σκληροπυρηνικών κρεατοφάγων, έγραφε ο «Γκάρντιαν» πριν ένα χρόνο. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εστιατορίων για χορτοφάγους και βέγκαν. «Η ιδέα ότι θα πρέπει τουλάχιστον να τρώμε λιγότερο κρέας είναι όλο και πιο αποδεκτή από τους Ισπανούς» υπογράμμιζε ο αρθρογράφος.

Στη Βρετανία, ένας στους οκτώ ενήλικες ακολουθεί πλέον, χορτοφαγική δίαιτα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το 12% του πληθυσμού δηλώνει «χορτοφάγοι» ή «βέγκαν» και το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 20%, στις ηλικίες 16 έως 24.

Σημαντικό: Εκατομμύρια Βρετανοί δηλώνουν όχι «vegetarians» αλλά «flexitarians», πιο ευέλικτοι στη διατροφή τους, έχουν περιορίσει σε δραματικό βαθμό την κρεατοφαγία, αλλά πού και πού τρώνε κρέας.

Στη Σουηδία, η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενο επιβολής «φόρου (κατανάλωσης) κρέατος», το 10% των Σουηδών δηλώνει ««χορτοφάγοι» ή «βέγκαν» και αιχμή του δόρατος της τάσης είναι η «γενιά της χιλιετίας». Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των χορτοφάγων εκεί αυξήθηκε κατά 4%, όπως έδειξε έρευνα της Animal Rights Sweden.

Το Ισραήλ «είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των βέγκαν» έγραφε πριν ένα χρόνο, άρθρο δημοσιευμένο στο JSpaceNews. Τριακόσιες χιλιάδες «βέγκαν» σ’ αυτή τη μικρή χώρα, το 4% του πληθυσμού του Ισραήλ!

Η Ινδία ήταν ανέκαθεν ταυτισμένη με τη χορτοφαγία, αλλά από πέρυσι έγινε ακόμη πιο veg-friendly. Η πόλη Παλιτάνα έγινε η αποκλειστικά χορτοφαγική πόλη του πλανήτη. Οι μοναχοί στο κρατίδιο του Γκουτζαράτ ξεκίνησαν απεργία πείνας για να απαγορευθεί η σφαγή των ζώων και η τοπική κυβέρνηση απαγόρευσε όχι μόνο τη σφαγή, αλλά και την πώληση κρέατος και αυγών.

H Γερμανία, η χώρα του Bratwurst, αριθμεί σήμερα περισσότερους από 7 εκατομμύρια χορτοφάγους και ακόμη και στο Oktoberfest, τη διακοσίων ετών ετήσια γιορτή μπύρας στο Μόναχο, έχουν αρχίσει να σερβίρουν «βέγκαν» εκδοχές των παραδοσιακών λιχουδιών. Δεν φτάνει αυτό: Η αλυσίδα (αποκλειστικά «βέγκαν») τροφίμων Veganz προγραμματίζει να ανοίξει έως το 2020, 60 επιπλέον καταστήματα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Δυο χρόνια πριν, σφυγμομέτρηση για τις διατροφικές συνήθειες στον Καναδά έδειξε μείωση σχεδόν 10% της κατανάλωσης κρέατος σε σχέση με το 2013. Σε όλα τα κρέατα, με τη πιο αξιοσημείωτη τη μείωση του χοιρινού (4,5%). Πέρυσι, σημειώθηκε και σημαντική μείωση στη κατανάλωση γαλακτοκομικών (25%) καθώς εμφανίστηκε στα ράφια των σουπερμάρκετ γάλα από σόγια και γάλα από αμύγδαλα.

Στην Ελλάδα τι κάνουμε; Δεν μπορέσαμε να βρούμε πληροφορίες ακόμα. Αν γνωρίζεται κάτι σχετικό, αφήστε ένα σχόλιο για να προσθέσουμε την χώρα μας στη λίστα!