Υπολογίστε Τις Μερίδες… Με Το Χέρι!

Η μέτρηση των θερμίδων είναι μια πραγματικά βαρετή υπόθεση. Βρήκαμε στο onmed.gr, έναν πολύ έξυπνο οδηγό με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκε αρχικά στο naij.com και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Χέρι. Θερμίδες

Αν δεν ανήκετε σε αυτούς που το έχουν πάρει απόφαση και μετρούν με ακρίβεια τις θερμίδες σε κάθε τι που τρώνε και ψάχνετε έναν απλό και γρήγορο τρόπο να υπολογίζετε το μέγεθος των μερίδων σας “με το μάτι”. Αυτός ο οδηγός γράφτηκε για εσάς!

Κρέας

Κρέας

Η μπριζόλα της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια και δεν ξεπερνά σε πάχος μία τράπουλα.

Λευκό ψάρι

Λευκό ψάρι

Λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος έχουν πολύ λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες, οπότε μία μερίδα μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 150 γραμμάρια.

Λιπαρό ψάρι

Λιπαρό ψάρι

Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα έχουν πολύ περισσότερα –αλλά πολύ υγιεινά– λιπαρά από τα λευκά, οπότε η μερίδα πρέπει να είναι λίγο μικρότερη. Το φιλέτο της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια.

Φυλλώδη λαχανικά

Φυλλώδη λαχανικά

Δύο γεμάτες χούφτες ωμό σπανάκι αντιστοιχούν περίπου σε 80 γραμμάρια. Η μέτρηση αυτή ισχύει σχεδόν για όλα τα φυλλώδη λαχανικά, καθώς έχουν περίπου το ίδιο βάρος.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Μία μερίδα 80 γραμμαρίων για λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι αντιστοιχεί σε μέγεθος σε μια σφιγμένη χούφτα.

Φρούτα

Φρούτα

Για μικρού μεγέθους φρούτα όπως τα μούρα ή φρούτα που κόβετε σε κύβους για να φτιάξετε φρουτοσαλάτα, μία μερίδα 80 γραμμαρίων αντιστοιχεί περίπου σε δύο μικρές χούφτες.

Ωμά ζυμαρικά

Ωμά ζυμαρικά

Μπορεί η μερίδα να μοιάζει μικρή, όμως τα ζυμαρικά διπλασιάζονται σε μέγεθος όταν τα βράζουμε. Η ποσότητα της φωτογραφίας αντιστοιχεί σε μερίδα 75 γραμμαρίων.

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας. Έχουν όμως αρκετές θερμίδες, οπότε δυστυχώς δεν μπορούμε να τους απολαμβάνουμε σε απεριόριστες ποσότητες.

Πατάτα

Πατάτα

Μία μερίδα υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200-250 θερμίδες. Η πατάτα της φωτογραφίας είναι περίπου 180 γραμμάρια.

Βούτυρο

Βούτυρο

Μία μερίδα βούτυρο, φυστικοβούτυρο ή άλλης λιπαρής ουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά ένα κουταλάκι του γλυκού, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο άκρο του αντίχειρα.

Σοκολάτα

Σοκολάτα

Ένα κομμάτι σοκολάτα όσο ο δείκτης ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια. Οι θερμίδες ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.

Τυρί

Τυρί

Μία μερίδα τυρί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 γραμμάρια, ποσότητα ίση σε πλάτος και ύψος όσο οι δύο αντίχειρες.

  • 14
    Shares