Αρχική Διατροφή Υπολογίστε Τις Μερίδες… Με Το Χέρι!

Υπολογίστε Τις Μερίδες… Με Το Χέρι!

1716
0

Η μέτρηση των θερμίδων είναι μια πραγματικά βαρετή υπόθεση. Βρήκαμε στο onmed.gr, έναν πολύ έξυπνο οδηγό με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκε αρχικά στο naij.com και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Χέρι. Θερμίδες

Αν δεν ανήκετε σε αυτούς που το έχουν πάρει απόφαση και μετρούν με ακρίβεια τις θερμίδες σε κάθε τι που τρώνε και ψάχνετε έναν απλό και γρήγορο τρόπο να υπολογίζετε το μέγεθος των μερίδων σας “με το μάτι”. Αυτός ο οδηγός γράφτηκε για εσάς!

1Κρέας

Κρέας

Η μπριζόλα της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια και δεν ξεπερνά σε πάχος μία τράπουλα.

2Λευκό ψάρι

Λευκό ψάρι

Λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος έχουν πολύ λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες, οπότε μία μερίδα μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 150 γραμμάρια.

3Λιπαρό ψάρι

Λιπαρό ψάρι

Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα έχουν πολύ περισσότερα –αλλά πολύ υγιεινά– λιπαρά από τα λευκά, οπότε η μερίδα πρέπει να είναι λίγο μικρότερη. Το φιλέτο της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια.

4Φυλλώδη λαχανικά

Φυλλώδη λαχανικά

Δύο γεμάτες χούφτες ωμό σπανάκι αντιστοιχούν περίπου σε 80 γραμμάρια. Η μέτρηση αυτή ισχύει σχεδόν για όλα τα φυλλώδη λαχανικά, καθώς έχουν περίπου το ίδιο βάρος.

5Μπρόκολο και κουνουπίδι

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Μία μερίδα 80 γραμμαρίων για λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι αντιστοιχεί σε μέγεθος σε μια σφιγμένη χούφτα.

6Φρούτα

Φρούτα

Για μικρού μεγέθους φρούτα όπως τα μούρα ή φρούτα που κόβετε σε κύβους για να φτιάξετε φρουτοσαλάτα, μία μερίδα 80 γραμμαρίων αντιστοιχεί περίπου σε δύο μικρές χούφτες.

7Ωμά ζυμαρικά

Ωμά ζυμαρικά

Μπορεί η μερίδα να μοιάζει μικρή, όμως τα ζυμαρικά διπλασιάζονται σε μέγεθος όταν τα βράζουμε. Η ποσότητα της φωτογραφίας αντιστοιχεί σε μερίδα 75 γραμμαρίων.

8Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας. Έχουν όμως αρκετές θερμίδες, οπότε δυστυχώς δεν μπορούμε να τους απολαμβάνουμε σε απεριόριστες ποσότητες.

9Πατάτα

Πατάτα

Μία μερίδα υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200-250 θερμίδες. Η πατάτα της φωτογραφίας είναι περίπου 180 γραμμάρια.

10Βούτυρο

Βούτυρο

Μία μερίδα βούτυρο, φυστικοβούτυρο ή άλλης λιπαρής ουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά ένα κουταλάκι του γλυκού, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο άκρο του αντίχειρα.

11Σοκολάτα

Σοκολάτα

Ένα κομμάτι σοκολάτα όσο ο δείκτης ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια. Οι θερμίδες ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.

12Τυρί

Τυρί

Μία μερίδα τυρί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 γραμμάρια, ποσότητα ίση σε πλάτος και ύψος όσο οι δύο αντίχειρες.

  • 14
    Shares