Αρχική Αδυνάτισμα Απώλεια Βάρους: 12 Σημαντικά Σημεία Που Πρέπει Να Προσέξετε Ιδιαίτερα

Απώλεια Βάρους: 12 Σημαντικά Σημεία Που Πρέπει Να Προσέξετε Ιδιαίτερα

Μερικές φορές, όσο σκληρά και αν προσπαθείτε, η απώλεια βάρους μοιάζει  με ένα μακρινό και άπιαστο όνειρο. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι όμως.

Αν αναρωτιέστε γιατί μπορεί να δυσκολεύεστε να χάσετε τα κιλά που θέλετε, συνεχίστε να διαβάζετε. Θα σας δώσω μια λίστα με συνδέσμους σε άρθρα, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι μπορεί να σας συμβαίνει.

Οι λύσεις συνήθως είναι μπροστά μας, αλλά δυσκολευόμαστε να τις διακρίνουμε, περισσότερο από όσο δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε όσα μας προτείνουν.

Δεν είναι δύσκολο να βρείτε τι σας καθυστερεί. Συνεχίστε να διαβάζετε!

απώλεια βάρους

(Εικόνες: huffingtonpost.co.uk, wholeparent.com)

Σύμφωνα με άρθρο που διάβασα πρόσφατα στο Huffingtonpost.gr, αυτό που καθορίζει τον αν θα χάσετε βάρος ή όχι, είναι η διαφορά ανάμεσα στις θερμίδες που τρώτε και σε αυτές που καταναλώνετε (καίτε) στην διάρκεια της ημέρας.

Φαντάζομαι αυτό θα σας είναι γνωστό. Εκείνο που δεν ξέρετε όμως, είναι ότι ακόμα και αν εσείς έχετε διαβάσει καλά το μάθημα σας και φροντίζετε να παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε, ίσως να μην μπορέσετε να χάσετε βάρος.

Ακόμα και αν αρχίσετε να τρέχετε λίγο περισσότερο στο γυμναστήριο. Ακόμα και αν αλλάξετε το διατροφικό σας πλάνο. Ακόμα και αν επιλέξετε το καλύτερο προϊόν αδυνατίσματος που μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά, εσείς καταλήγετε απλά να παίρνετε βάρος.

Ας δούμε λοιπόν μαζί τους λόγους για τους οποίους μπορεί η προσπάθεια σας να μην έχει αποτέλεσμα.

#1 – Βάζετε Πολύ Ψηλά Τον Πήχη

Η αναμενόμενη και ιδανική απώλεια βάρους είναι ½ έως 1 κιλό την εβδομάδα. Πολλές φορές κανείς προσδοκά μεγαλύτερη απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο – έντονα υποθερμιδικό διαιτολόγιο ή extreme δίαιτες.

Ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται κατάσταση στρες και μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) για να τον προστατέψει.

Δώστε σώμα σας σας το περιθώριο να συνηθίσει τις αλλαγές που του επιβάλετε και μην γίνεστε εχθρός του. Ακούστε το σώμα σας και όλα θα γίνουν στην ώρα τους, αν δεν τα πιέσετε.

#2 – Δεν Ορίζετε Τους Σωστούς Στόχους

ΣτόχοιΔεν είναι ασυνήθιστο για όσους κάνουν δίαιτα να βάζουν υψηλούς στόχους απώλειας βάρους. Η ανυπομονησία είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων μας, όταν ξεκινάμε να ακολουθούμε κάποια δίαιτα.

Μερικοί στοχεύουν το βάρος που είχαν ως φοιτητές ή την ημέρα του γάμου τους. Άλλοι φαντασιώνονται πως θα μοιάσουν με ένα μοντέλο, παρόλο που η φυσική τους διάπλαση μπορεί να το κάνει αυτό έναν ανέφικτο στόχο.

Αντί να στοχεύετε σε κάποιο μέγεθος ρούχων που απουσιάζει από την ντουλάπα σας εδώ και χρόνια, ορίστε πιο εφικτούς στόχους. Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εικόνα σας. Χάνοντας μόλις 10 κιλά θα τονωθείτε και θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Φροντίστε οι στόχοι σας να είναι ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι. Μην θέλετε να πετύχετε τα πάντα μέσα σε λίγε μόνο ημέρες. Φροντίστε επίσης να είναι μετρήσιμοι και υλοποιήσιμοι.

  • Κακό παράδειγμα στόχου: «Θα χάσω πολλά κιλά και θα προσπαθήσω μέχρι να το πετύχω».
  • Καλό παράδειγμα στόχου: «Θα χάσω 5 κιλά μέσα σε 60 ημέρες και θα το πετύχω μειώνοντας τις θερμίδες που τρώω κυρίως από τους υδατάνθρακες».

#3 – Έχετε Σχεδόν Φτάσει Στο Φυσιολογικό Βάρος

Πολλοί από εμάς παρόλο που το βάρος μας είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια επιθυμούμε να χάσουμε κάποια κιλά για να διάφορους λόγους. Συχνά όμως, ο οργανισμός μας αντιστέκεται σε αυτή τη προσπάθεια, καθώς την αντιλαμβάνεται σαν μια κατάσταση διαταραχής της ισορροπίας του οργανισμού.

Έτσι, παρατηρείται ότι τα άτομα που θέλουν να χάσουν μόνο 2-3κιλά δυσκολεύονται πιο πολύ από άτομα που πρέπει να χάσουν πάνω από 10κιλά. Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση, καθώς η σωματική δραστηριότητα θα αυξήσει τις καύσεις του οργανισμού.

Καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει ποιο είναι το ιδανικό βάρος για το δικό σας σώμα και στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος λόγος (υγείας για παράδειγμα), να ρωτήσετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί, ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς θα χάσετε τα κιλά που θέλετε.

#4 – Δεν Τρώτε Μικρά Και Συχνά Γεύματα

Τα μικρά γεύματα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, αφού δίνουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να χειρίζεται καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνουμε, απορροφώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά τους συστατικά με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Στην ουσία, κατανέμοντας τις θερμίδες σε 6 μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και την καύση των θερμίδων κατά 10%.

Δεν χρειάζεται να σας γίνει συνήθεια το να τρέχετε στην κουζίνα κάθε τρεις ώρες. Καλό είναι όμως να θυμόσαστε ότι όσο πιο συχνά τρώτε, τόσο πιο γρήγορα το σώμα σας θα καίει το αποθηκευμένο λίπος.

Ένα έξυπνο κόλπο, είναι να τρώτε κάθε φορά το μισό από το φαγητό σας, ώστε να φάτε το υπόλοιπο μετά από 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, τρώτε τις ίδιες θερμίδες, σε περισσότερα γεύματα!

#5 – Έχετε Ξεκινήσει Πρόσφατα Την Γυμναστική

ΓυμναστικήΘεωρητικά, όταν γυμνάζεται κανείς τακτικά, καίει περισσότερες θερμίδες και λίπος απ’ όσο καταναλώνει, συνεπώς αδυνατίζει σιγά σιγά. Στην πραγματικότητα όμως, έχει παρατηρηθεί ότι όχι σπάνια, καταλήγει κανείς να βάλει κιλά αντί να χάσει.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει καλά γιατί η άσκηση βοηθάει μερικούς ανθρώπους να γίνουν πιο αδύνατοι και άλλους όχι, ενώ σε μερικούς έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ίσως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, να είναι η αύξηση της μυικής σας μάζας. Είναι γνωστό ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος στο σώμα μας.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο λοιπόν το να αυξηθεί το βάρος σας όταν ξεκινάτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Απλά ηρεμήστε και αφήστε το σώμα σας να προσαρμοστεί στους νέους ρυθμούς.

#6 – Τρώτε Πολύ Αλάτι

Λαμβάνουμε νάτριο όχι μόνο από το αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά μας αλλά και από τρόφιμα αλμυρά ή ακόμη και από άλλα που δεν είναι τόσο αλμυρά στη γεύση, περιέχουν όμως ποσότητες νατρίου.

Μάλιστα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το 80% της σύγχρονης διατροφής προέρχεται από τα τρόφιμα και όχι από το επιτραπέζιο αλάτι. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μάλλον είναι καλύτερα να σταματήσετε να αλατίζετε τα φαγητά σας!

Το νάτριο αποτελεί σημείο-κλειδί στη γρήγορη απώλεια βάρους που παρατηρείται στην αρχή κάθε δίαιτας αδυνατίσματος και μπορεί να φτάσει τα 2-3 κιλά, καθώς και στο αίσθημα του «ξεφουσκώματος» των πρώτων ημερών.

#7 – Πίνετε Λιγότερο Νερό Από Ο,τι Θα Έπρεπε

Η ελάχιστη ποσότητα νερού που προτείνεται συνήθως και ανάλογα πάντα με την εποχή, είναι 2 λίτρα, επειδή τόσο είναι το νερό που αποβάλλει το σώμα μας στη διάρκεια της ημέρας με τον ιδρώτα, τα ούρα και άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας.

Ένας από τους λόγους που πολλοί «κολλάνε» σε κάποια φάση της δίαιτας τους και δεν χάνουν άλλα κιλά, είναι και το ότι δεν πίνουν αρκετό νερό.

Αν σας είναι δύσκολο να πίνετε αρκετό νερό στην διάρκεια της ημέρες, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε μερικά φρούτα, ή να πίνετε χυμούς, ώστε να βοηθήσετε στην ενυδάτωση του σώματος σας. Προσοχή μόνο στους υδατάνθρακες. Οι χυμοί περιέχουν πολλά σάκχαρα.

#8 – Έχετε Δυσκοιλιότητα

ΔυσκοιλιότηταΑνάλογα με τα κιλά και το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα, τα περιττώματα σας μπορούν να ζυγίζουν από μισό κιλό μέχρι 2 κιλά, περίπου. Είναι πιθανό να ζυγίζουν το μέγιστο δυνατό, αν έχετε μέρες να ενεργηθείτε.

Έτσι, μπορεί αν ζυγίζεστε καθημερινά, να παρατηρήσετε μια μικρή αύξηση του αριθμού της ζυγαριάς αν έχετε μέρες να πάτε τουαλέτα και αντίστροφα, μικρή μείωση αν ενεργηθήκατε λίγο πριν ζυγιστείτε.

Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση, είναι να αρχίσετε να προσθέτετε περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή σας.

Μην το παρακάνετε. Οι φυτικές είναι μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για την δυσκοιλιότητα, αλλά και την απώλεια βάρους γενικότερα, αλλά αν τις προσθέσετε κάπως «απότομα» στην διατροφή σας, θα έχετε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Για άλλη μια φορά, και καλό είναι να το θυμόσαστε αυτό πάντα, ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να βρει τον ρυθμό του. Τα πάντα γίνονται πιο εύκολα, αν δεν βιάζεστε.

#9 – Έχετε Υποθυρεοειδισμό

Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού συνδέεται με τη συχνά παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους.

Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον βάρους που τυχόν να αποκτηθεί σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού οφείλεται σε υπερβολική κατακράτηση νερού και αλατιού.

Όταν ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται μπορεί να αναμένει κανείς μία μικρή απώλεια βάρους –συνήθως μικρότερη από το 10% του σωματικού βάρους. Λογικά θα αναμενόταν να οδηγήσει σε μια επιστροφή του σωματικού βάρους σε αυτό που ήταν πριν ο υποθυρεοειδισμός αναπτυχθεί.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από κάποια διαταραχή στην λειτουργία του θυρεοειδούς σας, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί!

Μην προσπαθείτε να βρείτε την δική σας λύση μέσα από αρθρογραφία, ή από συμβουλές φίλων. Χρειάζεται να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και ίσως ακόμα και να ακολουθήσετε την θεραπεία που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

#10 – Έχετε Ινσουλινοαντίσταση

Όταν τρώμε πολλά γλυκά, όταν τα γεύματα μας είναι τεράστια και όταν δε γυμναζόμαστε, μακροπρόθεσμα αποσταθεροποιούμε το σάκχαρο στο αίμα μας, αυξάνουμε τις απαιτήσεις μας για ινσουλίνη και οδηγούμαστε στη λεγόμενη ινσουλινοαντίσταση.

Είναι μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία η ινσουλίνη καθίσταται όλο και λιγότερο αποτελεσματική στον έλεγχο τω επίπεδων του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να επιτευχθεί η ρύθμιση τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η καλύτερη γνωστή λύση μέχρι σήμερα για αυτή την περίπτωση, είναι να στηρίξετε την διατροφή σας σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

#11 – Παίρνετε Φάρμακα Που Αυξάνουν Το Βάρος

Είναι γεγονός ότι αρκετά φάρμακα (η κορτιζόνη, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά και αντιδιαβητικά) μπορούν να ανοίξουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Όταν πρόκειται να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή, να ρωτάτε πάντα το γιατρό για τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου, έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστης έκπληξης όταν ανεβείτε στη ζυγαριά.

Επίσης, αν ακολουθείτε κάποια ορμονοθεραπεία (π.χ. για να κάνετε παιδί), τα κιλά σας μπορεί να αυξηθούν όσο κρατά η θεραπεία και να επανέλθουν στο φυσιολογικό επίπεδο μετά τη λήξη της.

#12 – Έχετε Διατροφική Διαταραχή (Βουλιμία)

ΒουλιμίαΣυναισθηματική διατροφή είναι όταν δεν τρώτε απλά για να ικανοποιήσετε την πείνα σας, αλλά στρέφεστε στα τρόφιμα ως ανακούφιση από το στρες ή ως ανταμοιβή.

Βασικά, αν παίρνετε ένα μπισκότο από το βάζο, κάθε φορά που αισθάνεστε συγκίνηση, συνδέετε το φαγητό με το συναίσθημα.

Το αδηφαγικό/ βουλιμικό επεισόδιο συνιστά στην πραγματικότητα ένα φαύλο κύκλο, που  συνεπάγεται απώλεια ελέγχου της πρόσληψης φαγητού.

Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας, που συνήθως συνοδεύονται από συμπεριφορές ακύρωσης (πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών φαρμάκων).

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Μπορεί σίγουρα να πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, αλλά υπάρχει λύση αν αποφασίσετε να την αντιμετωπίσετε. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερα.

BONUS: Δυο Σημαντικές Συμβουλές Για Να Πετύχετε Γρήγορη Απώλεια Βάρους

Στο διάστημα των πρώτων εβδομάδων που ξεκινάτε ένα καινούργιο διαιτητικό πρόγραμμα, είναι πιθανό να χάνετε βάρος με επιτυχία, αλλά αργότερα να κολλάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

 Δυο Συμβουλές Για Απώλεια Βάρους

(Εικόνες: leanchefs.com, marcypro.com, dietplus.gr, nutrimed.gr)

Όταν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα, χάνετε γρήγορα μερικά κιλά γιατί τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν «άμεση απώλεια βάρους».

Δυστυχώς αυτή η «άμεση απώλεια βάρους» είναι συνήθως προσωρινή απώλεια βάρους. Θα χάνετε γρήγορα βάρος τις πρώτες εβδομάδες, αλλά μετά θα ανακαλύψετε σύντομα ότι ο δείκτης στην ζυγαριά δεν κατεβαίνει πια!

Δεν χάνετε περισσότερο βάρος, πέραν το όσο χάσατε αρχικά! Χτυπήσατε μια κατάσταση γνωστή ως το οροπέδιο της απώλειας βάρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόνη λύση είναι μια γενική τροποποίηση των συνηθειών του τρόπου ζωής σας.

Πιθανώς να κάνατε τα ίδια σετ ασκήσεων και να φάγατε τα ίδια είδη τροφών επανειλημμένα τις πρώτες αυτές εβδομάδες όταν χάνατε βάρος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σώμα σας να συνηθίσει την δίαιτα και το πρόγραμμα γυμναστικής. Όταν συμβαίνει αυτό, η δίαιτα που ακολουθείτε αποτυγχάνει στο να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα και το αδυνάτισμα γίνεται συνεχώς δυσκολότερη υπόθεση.

Εάν θέλετε να προχωρήσετε πέρα από αυτό το οροπέδιο στην δίαιτα σας, πρέπει να αλλάξετε το σχήμα της διατροφής και της άσκησης σας. Ακολουθούν δύο μέθοδοι που πρέπει να ακολουθήσετε για να βγείτε από το οροπέδιο της απώλειας βάρους:

1. Η Καταμέτρηση Θερμίδων δεν Είναι η Λύση για την Απώλεια Βάρους

Όταν μετράτε θερμίδες μειώνετε ασυνήθιστα το επίπεδο θερμίδων που πρέπει να λαμβάνετε. Όταν τρώτε φαγητά με χαμηλό ποσοστό θερμίδων δεν δίνετε το ερέθισμα στο σώμα σας για να αυξήσει τον μεταβολισμό σας, γιατί καίτε ήδη πολύ λίγες θερμίδες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός σας να μένει διαρκώς σε ένα χαμηλό επίπεδο. Όταν ο μεταβολισμός είναι χαμηλός, δεν μπορείτε να κάψετε λίπος!

Για να καίτε λίπος και να χάνετε βάρος αποτελεσματικά, πρέπει να ξεχάσετε την καταμέτρηση θερμίδων και να τρώτε αρκετά ώστε το σώμα σας να αναγκαστεί να διατηρεί τον μεταβολισμό σε ένα υψηλό επίπεδο.

Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να κάψει λίπος και την λαμβάνει από τις τροφές!

2. Γυμναστείτε Περισσότερο. Δεν Γίνεται να το Αποφύγετε.

Εάν αποφεύγετε τελείως την άσκηση ή κάνετε μόνο ελαφριές ασκήσεις γυμναστικής, τότε δεν μπορείτε να χάσετε βάρος.

Η απώλεια βάρους είναι δυνατή μόνο όταν κάνετε υψηλής έντασης ασκήσεις σε καθημερινή βάση.

Αντί να φοβάστε τις ασκήσεις, προσπαθήστε να τις αγαπήσετε. Η γυμναστική είναι ένας ακόμη ισχυρός τρόπος για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

Επίλογος

Το αδυνάτισμα μπορεί να είναι μια πραγματικά εύκολη υπόθεση, αρκεί να μην πιέσετε το σώμα σας και να μην σας γίνει έμμονη ιδέα.

Είναι καλύτερα να δείτε κάθε αλλαγή που κάνετε στην καθημερινότητα σας, ως ένα βήμα για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Σίγουρα θα σας βοηθήσει αν ξέρετε βαθειά μέσα σας, ότι οι αλλαγές που κάνετε δεν είναι προσωρινές, αλλά θα κρατήσουν για όλη την ζωή σας.

Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι να βελτιώσετε την υγεία και την ψυχολογία σας. Η απώλεια βάρους, είναι το bonus της προσπάθειας σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here