Μπορεί Η Χορτοφαγική Δίαιτα Να Είναι Μια Υγιεινή Επιλογή;

Έχετε σκεφτεί την περίπτωση να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική δίαιτα; Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσετε την την εικόνα του σώματος σας και την υγεία σας;

χορτοφαγική δίαιτα

Η χορτοφαγική διατροφή αντικαθιστά τα ζωικά προϊόντα με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, αν και οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, έχουν παράλληλα χαμηλότερη ποιότητα ζωής και είναι λιγότερο υγιείς από τους ομολόγους τους που τρώνε κρέας.

Ακόμα κι αν μια χορτοφαγική δίαιτα είναι χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη, οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν αύξηση κατά 50% στις καρδιακές προσβολές και τον κίνδυνο περιστατικών καρκίνου.

Έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από αλλεργίες και σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα δεδομένα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, από τη στιγμή που μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά υγιεινές επιλογές, επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε θερμίδες και διαθέτουν πολλά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Ωστόσο, οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να στερούνται από ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από το κρέας ή το ψάρι, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (από ψάρι), το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 (από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας).

Αν σκοπός σας είναι λοιπόν να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω της διατροφής σας, ίσως θα έπρεπε να βρείτε κάποιες πιο ολοκληρωμένες λύσεις και να κάνετε επιλογές που να περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε μείνετε λίγο μαζί μας και διαβάστε εδώ σχετικά με το πώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι βάση για το αδυνάτισμα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *